Registracija
Login

GLATKA ILUZIJA KAMENA

admin
29.01.2005.
35 pregleda
Nema komentara

GLATKA ILUZIJA KAMENA

SLOBODNO I SPORTSKO PENJANJE- HIT U GRADU POD MARJANOM

GLATKA ILUZIJA KAMENA

UVOD
"Stijena je vaše zrcalo" poručuju mladi penjači iz splitskog sportskoga kluba »Marulianusa«, koji će sudjelovati na svjetskom kupu u austrijskom gradiću Villachu

Za podosta svojih sugrađana oni su čudaci i polunormalni tipovi koji u stijenama i divljini prirode traže najbolje prijatelje, a drugi ih drže "ridikuloznim sportskim manijacima" koji svakodnevno riskiraju život. Ipak, malo promućurniji i dalekovidniji Splićani još su prije nekoliko godina znali prepoznati sve draži i opasnosti jednog, bar za nas, novog sporta najavljujući bolje dane penjačima i svima koji uživaju u osvajanju golemih stijena. I, bili su u pravu. Jer baš ovih dana, na južnim obroncima Svetog Jere, omiljena šetališta brojnih Splićana, odvije se naporan i zahtjevan program treće škole za sportsko penjanje splitskog društva "Marulianus". U relativno kratku vremenu već treći naraštaj mladih Splićana marljivo uči osnove penjanja i osvajanja opasnih i visokih stijena, a sve veća popularnost toga sporta u svijetu zarazila je i brojne stanovnike grada pod Marjanom Na prošlogodišnjem prvenstvu Hrvatske u Zagrebu mlade su splitske penjačice i članice "Marulianusa" Irena Palošek, Ivana Franceschi i Ana Grabovac osvojile prvo mjesto a trijumf najavljuju i na idućem prvenstvu koje tek što nije počelo. Ipak, oči svih članova "Marulianusa" uprte su u austrijski gradić Villach gdje se od 15. do 17. o. m. održava Svjetski kup u sportskom penjanju, na kojem će boje naše reprezentacije braniti mlade Splicanke Irena Palošek i Ivana Franceschi.

U toplo i sunčano, gotovo ljetno popodne Ivana i Irena tko zna koji put uvježbavaju penjanje na strmu marjanskom obronku, prošli su ga već stotinu puta ali uvijek se rodi neka nova ideja ili pak pronađe lakši i jednostavniji put do cilja.

Supervizor hrvatske reprezentacije na Svjetskom kupu u Villachu i iskusan instruktor "Marulianusa", Ivica Piljić, jedan od nekolicine entuzijasta koji su 19. ožujka i osnovali taj sportski klub, uvodi nas u tajne penjanja ističući strogu razliku između sportskog i slobodnog penjanja. Slobodnim penjanjem, za koje je potrebna najnužnija oprema i minimalna sredstva osiguranja, bavi se samo nekolicina najiskusnijih i najhrabrijih penjača, a položen tečaj sportskog penjanja koji je u tijeku osnovni je uvjet i dokaz osposobljenosti za sportsko penjanje što se odvija na opremljenim i uređenim prostorima, uza stroge mjere zaštite i sigurnosti svih sudionika.

" Ljudi koji su osnovali ovaj klub pripadali su alpinističkom društvu »Mosor« i bili dugogodišnji planinari. Ipak, više od svega privlačila nas je ova Marjanska šuma, gola stijena i sunce i vjerovali smo kako upravo ovdje, na Marjanu, možemo doživjeti nešto posve novo" - priča nam Ivica Piljić -" Već na prvim treninzima otkrili smo veliko bogatstvo našega vapnenca, na tisuću i jedan način možete se popeti jednim te istim putem i svaki je pokušaj novo otkriće. Kad pomisliš da sve već izgubljeno, pronađeš u posljednji tren žljebić u koji stane samo jagodica prsta i nastaviš dalje..."
PRIRODA NE OPRAŠTA PREPOTENTNIMA

- Slobodno je penjanje zacijelo medu onim sportovima koji imaju izrazitu duhovnu dimenziju i povezanost s prirodom?

" Kako ne, ali štošta ipak ne bi trebalo mistificirati Jer, stari je mudrac rekao: »Idite u visoke planine, ali budite sigurni da iz njih nećete donijeti ništa više od onoga što ste ponijeli sa sobom«. I, to je istina. Ovaj sport i promatram kao duhovnu kretnju, a svi oni koji se u odnosu spram prirode vladaju egoistično i prepotentno plaćaju to glavom".
Ivica Piljić drži kako su priče o navodnoj opasnosti toga sporta samo naklapanja.

"Iznenadit će vas, ali slobodno penjanje manje je opasno od npr. skijaških skokova. Dok se čovjek penje, uvijek je na rubu pada, no baš je u tome draž svega. Sada postoji i nova tehnika osiguranja penjača i tu doista ne vidim prostora za strah. . ." - kaže odlazeći na ponovno »osvajanje« stijene podno Marjana.

Nedjeljnu »vižitu« splitskim penjačima završavamo kod »glatke iluzije« na južnom obronku Marjana. Riječ je o glatkoj stijeni na kojoj penjanje uvježbavaju novi članovi »Marulianusa«, a ime je dobila prema zamisli legendarnog splitskog, penjača Ivice koji ju je prvi i osvojio. Opraštamo se sa splitskim penjačima, članovima "Marulianusa", uvjereni kako su ovi mladi doista pronašli sebe.

Slaven Relja

Podjeli članak na društvenim  mrežama

Komentari

Odgovori

spk marulianus

Najpopularnije

Najpopularnije

cross