Registracija
Login

KAKO JE UNIŠTEN DO THE EVOLUTION!?

admin
11.04.2005.
39 pregleda
Nema komentara

KAKO JE UNIŠTEN DO THE EVOLUTION!?

DATUMI

    Dana 23.03., ekipa našeg kluba je gledajući s tla sasvim slučajno otkrila sumnjivo hvatište u donjem dijelu smjera (desno od četvrtog spita), međutim nije mu pridodana posebna pažnja s obzirom da nikome nije bilo ni na kraj pameti da bi ga netko mogao umjetno isklesati.
    Dana 26.03., naš član Ivan Lisica, jedan od autora smjera, te prvi ponavljač, penje smjer do vrha u namjeri da postavi top-rope na susjedni projekt Revoluciju. Otkriva da je gornji dio smjera brutalno otučen kladivom. Sve je rađeno u očitoj namjeri da se smjer olakša s obzirom da su rađena nova hvatišta, a stara su proširivana. Na isti način je nastalo i hvatište u donjem dijelu smjera ugledano tri dana ranije.
    Dana 29.03., Ivan Lisica ponovno pregledava smjer, međutim ovaj put sa našim članom Tonijem Zlodrom, autorom mnogobrojnih smjerova i stručnjakom za sve vrste radova u stijeni. Zlodre u potpunosti potvrđuje, da su sva hvatišta doista umjetno isklesana ljudskom rukom i to nedavno. Fotografira se nekoliko hvatišta u gornjem dijelu smjera.
    Dana 04.04., ekipa našeg kluba ponovno abseila niz Do the Evolution. Ovaj put ih je iznenađenje dočekalo u donjem dijelu smjera. Početna siga je žestoko očetkana čeličnom četkom, dorađivano je jedno staro nožište, a kladivom su proširena jedina dva hvatišta s kojih je moguće ukopčati četvrto ukapčanje, najteže u smjeru.

NOVA HVATIŠTA

Hvatišta su isklesana u donjem dijelu smjera (do petog spita) i u gornjem dijelu (između sedmog i devetog spita). Evo popis svih koje smo primjetili:

    Donji dio - poboljšano sloperasto nožište (ispod prvog spita), dubinski, metalnom četkom očetkana centralna siga (lijevo od drugog spita), prošireno u stranu hvatište za lijevu ruku (sa trećeg na četvrti spit), proširena polica za lijevu ruku       (lijevo od četvrtog spita), potpuno novo hvatište (desno od četvrtog spita)    
    Gornji dio - tri potpuno nove police u priječnici (sa sedmog na osmi spit), prošireno staro hvatište u priječnici (sa sedmog na osmi spit), potpuno novo nožište (sa sedmog na osmi spit), dvije potpuno nove police (sa osmog na deveti spit),  potpuno novo nožište (sa osmog na deveti spit).

    Osim toga, na puno mjesta se vide i očiti tragovi neuspjelog pokušaja klesanja i to na sljedećim mjestima:

    U donjem dijelu
: pokušaj dorađivanja u stranu hvatišta za lijevu ruku (sa trećeg na četvrti spit) ali s njegove lijeve, sloperaste strane,  pokušaj dorađivanja male sige (desno od centralne sige i desno od trećeg spita), također sa njezine lijeve strane. 
    U gornjem dijelu: 4-5 pokušaja klesanja potpuno novih hvatišta i nožišta (sa sedmog na osmi spit), 2-3 pokušaja klesanja potpuno novih hvatišta i nožišta (sa osmog na deveti spit), te pothvat hvatišta (sa devetog na deseti spit)
   
    Evo i nekoliko uspjelih fotografija, slikanih 29.03., iz gornjeg dijela smjera

Image
Image Image
Image Image
Image Image

Kako znamo da su hvatišta umjetna?!

- Na otučenim dijelovima stijene, nastale su žarko narančaste fleke koje se vrlo lako primjete i na fotografijama. Usporedite ih sa ostalim dijelovima stijene i lako će te primjetit razliku.

- Ti narančasti dijelovi stijene su još puni fine prašine, a hvatišta su iznutra bijele, isklesane boje jer je kladivom skinut početni dio stijene (tzv. kora).

- Osim toga sva hvatišta se nalaze na NAJTEŽIM dijelovima smjera, i to uvijek između starih-originalnih hvatišta i u sredini, između dugih i napornih pokreta. To je očiti dokaz da su planski, ciljano i ljudskom rukom postavljena u svrhu olakšavanja smjera. Zanimljivo je da niti jedno hvatište nije nastalo na lakšim dijelovima smjera, tj. na potezu od petog do sedmog spita i od desetog spita do sidrišta.

- Sva novonastala hvatišta su namagnezijana, što nam jasno govori da su uredno korištena, nakon što su napravljena.

TEŽINA SMJERA!?

    Sa svim ovim novim hvatištima, te starima, koja su na ključnim mjestima poboljšana, ocjena smjera je u potpunosti degradirana. Osim same ocjene, smjer i samim izgledom nije ono što je bio. Posebno tužno izgleda gornji dio u kojem se kladivom razbijalo gdje god se stiglo i što god se moglo.

TKO JE TO UČINIO!?

    Od kada smo otkrili umjetna hvatišta, pa sve do jučer, ekipa SPK Marulianusa je svaki dan (osim 02.04.) organizirano dežurala u Trogiru ne bi li saznala o kome se radi. Bili smo tamo ponekad i više puta dnevno, prvi tjedan u popodnevnim satima, a cijeli ovaj i u jutarnjim. Ipak, uz sve naše napore, nismo uspjeli.
    Nakon što smo otkrili prva umjetna hvatišta (gornji dio smjera, 26.03), nismo mogli sa velikom sigurnošću niti pretpostaviti o kome se radi s obzirom da penjači našeg kluba u periodu od mjesec dana prije toga nisu posjećivali Trogir (osim već spomenutog 23.03.). Teoretski je to mogao biti bilo tko.
    Situacija se promjenila 04.04. kad su otkrivena nova hvatišta u donjem dijelu smjera kojih 26. i 29. 03., pri našim zadnjim provjerama smjera, uopće nije bilo. Prema tome smo zaključili da je ta osoba i dalje tu, štoviše logično smo zaključili da se radi o nekome iz Splita jer jednostavno bili smo tamo svaki dan i nikoga od stranih penjača nije bilo od 26.03. do danas -niti penjača iz Istre, niti iz Zagreba. niti Slovenaca, Njemaca, Talijana.... Uz sve to, pouzdano znamo da su upravo dvije splitske naveze (ukupno tri osobe) jedine boravile u Trogiru, na velikoj stijeni u tom periodu (01.04. i 03.04.) i to baš u ranijem dijelu dana, tako da smo se oba puta mimoišli. To je bio razlog i zbog kojeg smo cijeli ovaj tjedan dolazili ranije nego prethodni ali ovaj put se nitko nije pojavio.
    Sa svima njima smo obavili informativne razgovore, a svi su dakako, negirali bilo kakvu umješanost u sve što se dogodilo.

MOLBA!

    Ekipa našeg kluba je uložila više od pet godina truda, ljubavi i svega što uz to ide da se opremi, uredi i popne Do the Evolution. Osim nas samih, moramo svakako spomenuti i slovenske penjače, a posebno Uroša Perka, koji je prilikom svojih posjeta Dalmaciji, više puta tražio dobre vremenske uvjete, ulagao svoj trud i znanje i napokon popeo smjer nakon što je punih pet godina bio projekt.
    Od dana kad smo ga zamislili, pa sve do nedavno, taj smjer je uvijek bio simbol nečeg što će, ako se uspije ispenjati, splitsko sportsko penjanje dignuti na neke, barem za nas tu,  nove standarde. Svako penjanje u njemu je bilo neopisivi gušt.

    Dan kad je po ovo smjeru udreno kladivom je sigurno najcrnji dan u povijesti hrvatskog penjanja. Nemože se to usporediti ni sa bilo kojim problemom naše komisije pri HPS-u, niti sa ičim drugim. Umrla je etika, a bez nje, penjanje jednostavno nemože egzistirati.
    Od danas ćemo naše smjerove morati češće pregledavati, morat ćemo još i više pratiti što se događa na penjalištima o kojima vodimo brigu jer penjanje više nikad neće biti isto. Naš klub je duboko razočaran i potresen.

    Ovim putem vas još jednom molimo za vašu pomoć. Ako imate bilo kakvu informaciju koja bi mogla barem malo pomoći u našoj želji da saznamo tko je odgovoran za sve ovo, molimo javite se na info@marulianus.hr  ili na mob. 098 900 2047 i 091 469 1597. Unaprijed zahvaljujemo.

Podjeli članak na društvenim  mrežama

Komentari

Odgovori

spk marulianus

Najpopularnije

Najpopularnije

cross