Registracija
Login

Kutak za početnike

admin
25.06.2012.
67 pregleda
Nema komentara

Kutak za početnike

Za penjanje nikad nije ni prerano ni prekasno! 
Prvi korak je posjet vama najbližem penjačkom klubu. Tamo će te dobiti sve bitne informacije o tome što vam je činiti. U to prije svega spada pohađanje penjačkog tečaja ili škole, te u skladu sa afinitetima kupovina vaše osobne penjačke opreme.

PENJAČKE ŠKOLE I TEČAJI
S obzirom da sportsko penjanje nudi širok izbor disciplina - i za ozbiljne sportaše i za obične rekreativce, te s obzirom na pozitivne psiho-fizičke utjecaje kojima djeluje na jedne i druge, može se reći da za penjanje nikad nije ni prerano ni prekasno.
Djeca najčešće kreću sa penjačkim treningom u razdoblju od 5 – 10 godina tj. u periodu kad se ovim tipom aktivnosti može bitno utjecati na razvoj njihovih općih motoričkih sposobnosti. Ovaj najmlađi uzrast ali i svi oni stariji, zaključno sa 18. godinom života, uključuju se u program treninga za mlade koji nudi većina hrvatskih klubova, a pod vodstvom su penjačkih trenera i instruktora. Glavnina treninga se ispočetka provodi na umjetnim stijena u dvorani, a iz sezone u sezonu mladi se postepeno upoznaju i sa sigurnim rukovanjem opremom, te svim vrstama penjanja u prirodi.
Svi oni stariji od 18 godina se najčešće uključuju u sportsko penjanje kroz škole i tečaje koje, više puta godišnje, organiziraju skoro svi klubovi u Hrvatskoj. Takvi tečaji za odrasle traju najčešće oko dva mjeseca, a uključuju teoretsko i praktično obrazovanje za samostalno baljenje ovim sportom. Bitno je naglasiti da je jedna od temeljnih postavki modernog sportskog penjanja – sigurnost, upravo radi toga,  naučiti se sigurno i kvalitetno koristiti osnovnom penjačkom opremom mora biti prioritet svakom početniku. S obzirom da se takvi tečajevi održavaju kombinirano, i u prirodi i na umjetnim stijenama, njihovi polaznici mogu dobiti potpun uvid u različite penjačke discipline i iz prve ruke osjetiti što ih najviše privlači.

OPREMA
U osnovu penjačku opremu spadaju penjačice (cipele za penjanje)  i vrećica sa magnezijem karbonatom. Zanimljivo je da su upravo ova dva komada opreme i jedina dva koja nisu povezana sa sigurnošću već služe isključivo u praktične svrhe: penjačice za uspješno postavljanje nogu po izrazito strmom terenu i sitnim nožištima, a magnezij karbonat,  kao i u sportskoj gimnastici i dizanju utega, za sušenje prstiju i postizanje boljeg trenja.
U dodatnu opremu spadaju: penjačko uže (60-80m), penjački pojas, ukapčanja – kompleti, te neka od sprava za osiguravanje penjača u navezi  – kruška, gri –gri, atc pločica itd. Dakako tu je i kaciga, koju je poželjno koristiti kad god smo uz ili u stijeni.
Količina i vrsta opreme bitno varira ovisno o penjačkoj disciplini kojom se bavimo. Tako primjerice u boulderingu je ona minimalna i uz spomenuta dva osnovna komada opreme sastoji se i od prenosive penjačke strunjače tzv. crash pad-a.
Bitno je naglasiti da je proizvodnja i kvaliteta penjačke oprema u zadnjih nekoliko desetljeća dosegla vrhunski nivo. Penjač se u nju može maksimalno pouzdati ali jedino uz uvjet da poštuje sve zakonitosit njenog korištenja, naučene u školama i tečajevima, te da je redovitno mijenja poštujući upute proizvođača.

Sretno penjanje vam želimo........

Podjeli članak na društvenim  mrežama

Komentari

Odgovori

spk marulianus

Najpopularnije

Najpopularnije

cross