Registracija
Login

Markezina greda

admin
03.02.2005.
107 pregleda
Nema komentara

Markezina greda

Centralni dio

˝Lijepa li konja, da je još sedlo na njemu!"

Kliška narodna

 

 

 

 

[widgetkit id=1]

Ako je Marjan simbol tradicije i pionirskih dana, onda je Markezina greda definitivno simbol novog doba splitskog penjanja!

...
U drugoj polovini 90-tih splitsko penjanje je u fazi stagnacije. Malo je novih ljudi, država je u ratu, nema se para, bušilice, spitova. Tribalo je nešto šta će pokrenut revoluciju, baš onakvu ka šta je Marjan pokrenua tijekom 80-tih, a idealno misto za to je bila upravo Markezina greda! U jednom trenutku par pravih ljudi je učinilo prvi korak, a s njim je započela nova era penjanja u našem kraju!
Markezina greda je postala naša Majka, a mi njena vjerna dica!


POVIJEST PENJANJA

Markezina greda je od davnina bila svjedok bogate povijesti vezane za legendarnu tvrđavu Klis smještenu u njenom podnožju (više o Klisu pogledajte ovdje).

Penjačka povijest počinje od...

 

1971. kad su Božić i Sirišćević ispenjali Anđin (VI, 120m) - prvi smjer uopće na Markezinoj gredi! U to vrime interes splitskih alpinista je vezan isključivo za centralni dio Grede koji je nudia mogućnost za odlične smjerove u rangu 3-4 dužine. Smjerovi koji su sljedili su bili Stipin i Ljubljanski...

 

1984. Božić i Borovičkić penju V-27 (VI, A3, 120m) do tada najzahtjevniji smjer na penjalištu.

 

Dani Piccini, legenda Grede tijekom bušenja Balkan boya 2008.1995. Matković i Franceschi su autori smjera Gogin (7c+, 100m) u sektoru Velika rupa. Osim težinom, smjer je označia iskorak i u dotadašnjeg stilu uređivanja smjerova s obzirom da je prvi koji je u potpunosti osiguran spitovima. Prvi uspon u Goginom je izvea Ivica Matković.

 

2000. Daniel Piccini i Goran Radoš uređuju projekte Ako moš, moš i Ako nemoš, nemoš - prve kratke sportske smjerove na penjalištu! SPK Marulianus stavlja uređenje Markezine Grede na sam vrh ljestvice klupskih prioriteta i penjačke aktivnosti  postaju svakodnevne! Radi se organizirano sa najboljim materijalom, a broj smjerova raste iz dana u dan!

 

2003. Probija se mentalna barijera - Uroš Perko u dva dana penje projekte Ako moš, moš - danas Geronimo (7c+), Ako nemoš, nemoš - danas Freak power (7c), Papak (7c+) i Radničku klasu (7c), a Vili Guček svoje autorsko djelo - Tvrđavu Klis, prvi 8a na Markezinoj Gredi!

 

2004. prvi 8a+ na Markezinoj Gredi - Ivan Lisica penje Keep on rockin in the free world.

 

2007. prvi 8b na penjalištu - Ivan Lisica prolazi Priču za laku noć.

 

2009. na Gredi ispenjan prvi splitski 8b+  - Ivan Lisica penje Dan velikog trenja.

 

2010.  Tamara Zulim prolazi prvi HR ženski 8b ponavljanjem smjera Priča za laku noć.

2014. Klemen Bečan je ispenja lipi projekt od 45 metara Full Contact 8a+, to je do tada i najteži onsight na ovom penjalištu.

 

2018. Novi level na Gredi - Adam Ondra prolazi Dioklecijan (8c+/9a).

2020. Novi level za lokalnu penjačku scenu na Gredi - Luka Kivela prolazi Balkan (8b+/c) FA, a Nikola Kramarić ponavlja El Toro (8c+) ujedno i prvi uspon te težine nekog Hrvata ikad.

 

 

KARAKTERISTIKE PENJALIŠTA - SMJEROVI - SEZONA

Markezina greda je duga nešto više od kilometra, u svom najvišem dilu je visoka 120m, a vrh joj se nalazi na 575m/nm.

Pola penjališta je južne orjentacije dok je druga polovina usmjerena prema istoku zbog čega se na Gredi često osjeća utjecaj hladnije kontinentalne klime. Penjačka sezona traje od kasnog prolića, priko cilog lita (istočni dio stine u hladu je od 14h), sve jeseni. Tijekom zimskog perioda Gredu je najbolje izbjegavat (pogledaj video).

 

Hrvoje Lacić Lac u smjeru Funky manijak (7b). Za grijem Marko Pehar.Osnovna karakteristika vremenskih uvjeta na Gredi je promjenjivost i nepredviljivost. U samo jednom vikendu je moguće prvi dan penjat na +40 celzija u hladu, a ako priko noći krene legendarna kliška bura, drugi dan će te nas istom mistu bit sa zimskom kapom i jaketom.
Nagib stine varira od vertikalnog i vrlo prevjesnog sve do stropova. U pećinama  se može nać jako dobar zaklon u slučaju kiše. Ipak, potraje li ista nekoliko dana sige se smoče i onda se nažalost jako sporo suše.

Na penjalištu se trenutno nalazi blizu 90 smjerova od kojih je 10-ak višedužinaca, a ostatak otpada na sportske smjerove. Prosječna dužina sportskih smjerova je nešto manja od 20m dok oni najduži idu i do 40m. Težine se trenutno kreće od 5c do 8b+, a standard ocjenjivanja je prilično tvrd. Lokalci ga zovu golden standard!

 

Markezina greda je u mnogočemu, pa tako i u pogledu razvedenosti, sušta suprotnost Marjanu. Dok su penjači na Šantinim stinama godinama izbegavati tramvajce kako bi popeli što težu varijantu - na Gredi je stina maksimalno škrta i često zna pofalit hvatišta za povuć liniju do kraja. Stil penjanja je vrlo zahtjevan kako fizički, tako i tehnički, a neki od detalja na Gredi su možda najkreativniji i najmaštovitiji koje će te srest, te puno više podsjećaju na bouldering nego na klasične sportske smjerove.

Zanimljivo je da se prava kvaliteta Markezine najbolje može osjetit u njenim najtežim smjerovima - u rangu 7c i teže. Naravno, to ne znači bi lakše smjerove tribalo zaobić, dapače!

 

KAKO DOĆ - POJIST - POPIT - UBIT OKO

{mosmap width='660'|height='400'|lat='43.566285'|lon='16.524496'|zoom='12'|zoomType='Large'|zoomNew='0'|mapType='Hybrid'|
showMaptype='1'|overview='0'|text=''|lang=''}


Klis je uvik bia prometna žila kucavica ovog kraja. Lako će te ga locirat iz kojeg god pravca da dolazite - ako nemate auto imate i gradski bus. Kad dođete u samo misto, pristup do stine je šala.

Za pojist svakako moramo spomenut nadaleko poznatu klišku janjetinu koja je posebno kvalitetna u Perlice i Torcide...a za sve skupa zalit - dec crnoga.
Šta se tiče dobrog mista za ubit oko, sigurno bi vas najviše oduševia kamp u podnožju stine, međutim takav još nije otvoren.

Za smještaj što bliže Markezinoj, najbolje će vam pomoći Turistička zajednica Klis na broju 021 240578. Raznovrstan smještaj, tipa hoteli, prenoćišta,kampovi, moguć je dakako u Splitu i cijeloj njegovoj okolici, a više saznajte na broj Turističke zajednice Splita 021 348600 ili ovdje.

 


ETIKA - ZAŠTITA OKOLIŠA


Potencijal Markezine grede je tek djelomično iskorišten i puno je prostora za nove smjerove. U slučaju da želite bušit, molimo, da u svrhu zadržavanja kvalitete uređenja penjališta i dobrosusjedskih odnosa obavezno prije toga kontaktirate lokalce koji vode brigu o Majci - info@marulianus.hr.
Naravno, nakon svakog odlaska penjalište ostavite uredno i nosite svoje smeće sa sobom, nemojte uznemiravat domaće životinje koje pasu po Gredi i općenito budite kuluturni sa ljudima koji žive u podnožju stine.

Napominjemo da je parking u podnožju stine na privatnoj parceli i da je na Gredi zabranjeno loženje otvorene vatre! Smjerove koji se dio godine nemogu penjati radi ptičjih vrsta pronađite u nastavku, a isto se odnosi i na dodatne informacije o višedužincima.

Podjeli članak na društvenim  mrežama

Komentari

Odgovori

spk marulianus

Najpopularnije

Najpopularnije

cross