Registracija
Login

NEW AREA: Smokovlje!

admin
22.09.2021.
72 pregleda
Nema komentara

NEW AREA: Smokovlje!

{jcomments on}Bolski biser!

Ako ste mislili da se gušt penjanja na marjanskim Šantinim stinama u rangu 6a-c nemože nigdi ponovit - u krivu ste! Opremili smo "novi Marjan", a nalazi se na južnoj strani Brača, samo koji kilometar od mista Bol. 

Novo penjalište se zove Smokovlje (Zaograda) prema starim lokalnim nazivima za tu lokaciju, a koje god ime od ta dva odaberete nećet falit. Jednaka je stvar ako se odlučite na penjački izlet s obzirom da odgovorno stojimo iza tvrdnje na početku ovog teksta - Smokovlje kvalitetnom i karakteristikama penjanja neobično podsjeća na legendarni Marjan.

Orjentacija stine je jugozapad - jug - jugoistok što je čini idealnom za zimske dane iako je penjanje više - manje moguće i u ostale dijelove godine. Stina je odlično razvedena, iznenađujuće kompaktna (s obzirom na spomenutu razvedenost) i većinom je vertikalnog nagiba uz nekoliko jačih prevjesa, te standarde položene sekcije.

Što se samih smjerova tiče, na penjalištu ih je trenutno 18 komada u dva jugozapadno orjentirana sektora prosječne visine oko 20-ak metara. Raduje nas da se da je općina Bol u suradnji sa našim klubom odlučila podržati uređenje spomenutih smjerova koji su zbog neposredne blizine mora uređeni marine inoxom, a virujemo da ćemo u istom stilu, polako i kvalitetno nastaviti sa daljnjim uređenjem ove stine koja nudi još podosta potencijala za nove linije.

Svojim laganim, prekrasnim smjerovima ovo penjalište će uskoro postati nezaobilazno misto za sve penjače koji posjećuju Brač i pogađate, idealna kombinacija uz proslavljeno Bračko hard core penjalište Smrku. Ukratko - Brač sada ima sve!

>>> PRISTUP PENJALIŠTU:
Na samom istočnom dijelu mjesta Bol, na uzbrdici iznad dominikanskog samostana, potrebno se uključiti na makadamski put u pravcu istoka. Makadam je solidne kvalitete, pogodan za gradska osobna vozila, a do parkinga u podnožju stijene (na skici) je potrebno voziti 4km.
Od parkinga do stijene pratiti uhodanu stazu djelomično označenu kamenim "čuljcima" prema sektorima Ljuska i Teraca.
Važno: molimo vas za maksimalno odgovorno ponašanje u pogledu parkiranja i korištenja pristupnog puta s obzirom da je makadam prometan, a staza se kreće privatnim zemljištima.

>>> POPIS SMJEROVA:
Svi smjerovi na skicama su uredno ispenjani i očišćeni, ali s obzirom da se radi o novom penjalištu letit će toga još. Ukratko - linije trebaju penjanje, a prijedlozi ocjena ponavljanja. 

Podjeli članak na društvenim  mrežama

Komentari

Odgovori

spk marulianus

Najpopularnije

Najpopularnije

cross