Registracija
Login

NOVO VRIJEME ZA SPORTSKO PENJANJE?

admin
07.02.2008.
51 pregleda
Nema komentara

NOVO VRIJEME ZA SPORTSKO PENJANJE?

 

Sportsko penjanje preživljavalo je do sada na marginama, a sutra?

 

Počela je nova 2008. godina, još jedna godina za koju očekujem da bi mogla znakovito promijeniti stanje u hrvatskom sportskom penjanju na bolje. Što se to dogodilo, odakle taj novi optimizam prema budućnosti teško je reći, ali neki pokazatelji čvrsto vuku prema pozitivi, za razliku od prethodnih godina. 

 

Natjecanja, broj i kvaliteta   Gledajući kalendar natjecanja i poznavajući situaciju oko prijava natjecanja za 2008. godinu mogu reći da se dogodilo nešto novo. Prvi put je Komisija morala odbiti neke klubove-organizatore zbog zgusnutog rasporeda što hrvatskog prvenstva što međunarodnih natjecanja. Polako je (ipak) došlo vrijeme da će Komisija u "šumi" prijavljenih natjecanja morati vršiti selekciju među prijavljenima gdje će osnovni uvjeti i pokazatelji biti dotadašnja organizacija natjecanja, aktivnost kluba na nacionalnoj razini i sl. Ovo me sve skupa raduje jer će konačno isplivati na površinu organizacijske sposobnosti klubova za ovakve ozbiljne zadaće. To je garant da će se klubovi morati i te kako potruditi za dobiti određeno natjecanje, a potom ga kvalitetno i odraditi što je sve skupa zalog za nove, više standarde za buduća prvenstva hrvatske. Sjetimo se šta smo sve morali svi skupa trpiti sve ove godine kada su se natjecanja brojala na kapaljku. "Pustite ljude da se penju" bio je u to vrijeme moto nekih što su zagovarali anarhiju na nacionalnoj razini. Mislim da se nikome nikada nije branilo niti će se braniti penjati se, dapače, to je individualni izbor, međutim za nastupe na natjecanjima za Prvenstvo hrvatske određeni uvjeti uvijek su se morali i ubuduće će se morati poštovati još izraženije, jer je to u skladu sa zakonom o sportu.

U bliskoj budućnosti će nastupiti vrijeme još naglašenijih podjela između natjecateljskog i rekreativnog penjanja jer je to normalan proces razvoja našeg sporta. 

Registar klubova, registar natjecatelja   Novosti na hrvatskoj natjecateljskoj sceni u sportskom penjanju koje će konačno zaživjeti su registri klubova koji egzistiraju u lijepoj našoj, te registri natjecatelja. Ovo je izuzetno pozitivno za razvoj sporta iz više razloga. Konačno ćemo znati realan broj klubova (još uvijek je to zajednica klubova i odsjeka od kojih 90 posto ne radi ništa vezano za naš sport) koji sudjeluju u radu Komisije, ali što je još važnije klubovi će dobiti brojne obaveze prema Komisiji i Savezu koje će morati ispunjavati što je garant da idemo ka profesionalizmu. Nastojanja da imamo što više SPK-ova, a što manje odsjeka (ma koliko nekima to bilo mrsko) još je jedna stepenica u ispravnom razvoju sporta.

Svaki klub će težiti da ima što veći broj kvalitetnih registriranih natjecatelja u svim dobnim kategorijama i disciplinama jer će na taj način lakše dolaziti do neophodnih sredstava za egzistenciju od strane lokalne samouprave. Ako niste znali, seniorski prvaci hrvatske u sportskom penjanju od ove su godine prema HOO-u (Hrvatski Olimpijski Odbor) kategorizirani sportaši treće kategorije, što konkretno znači 500 kuna mjesečno za svakog od njih. To nisu velika sredstva, ali je učinjen ogroman pomak u odnosu na prošlost. Natjecatelji će se voditi u nacionalnom registru natjecatelja gdje će se osim osobnih podataka voditi briga o liječničkom pregledu, natjecateljskim licencama za tekuću godinu, osiguranju natjecatelja i sl.

 

Djeca i mladi uzrasti  Kako je krenulo, za koju godinu nećemo se moći obraniti od djece u ovom sportu. Prošla je godina pokazala pomak u broju djece na natjecanjima za nekih par stotina posto!!! Vidjećemo što nam nosi 2008. ali procjene su da će se trend rasta nastaviti, što će nas dovesti i u ovom segmentu na toliko željenu razinu mogućnosti selekcije kvalitetnih pojedinaca, a samim tim i značajnije pomake na međunarodnoj sceni u natjecateljskom penjanju.

Pokazatelji ozbiljnosti u radu sa mlađim uzrastima će tada isplivati na površinu.

Odlučujući faktor po ovom pitanju biti će kvalitetan trenerski kadar, kao što je slučaj u svakom sportu. U ovom trenutku stručne službe ugurale su sportsko penjanje kao izbornu nastavu na fakultetima, te se sada možemo nadati da će se pojaviti zadovoljavajući interes koji će dovesti do toga da ćete uskoro na Kineziološkom fakultetu moći odabrati sportsko penjanje za usmjerenje koji želite završiti.

U svakom slučaju želim naglasiti da će ovaj segment ukoliko se bude pravilno razvijao i bude podržan od svih struktura zasigurno promijeniti krvnu sliku našeg sporta u budućnosti.

Broj klubova   Iz godine u godinu povećava se broj sportsko penjačkih klubova unutar Saveza, a ujedno i unutar KSP. Razvoj našeg sporta počiva upravo tu, na jakim klubovima u budućnosti što nije lako ostvariti, naročito na početku, jer svaki je početak težak. Odgovornost vodećih struktura kluba je velika, sve veća kako se povećava broj mlađih uzrasta i to breme nije lako nositi, naročito volonterski, što je slučaj kod svih nas.

Opći uvjeti za sportsko penjanje u Hrvatskoj - umjetne stijene i boulderi    Ono što me naročito raduje jest spoznaja da se u Hrvatskoj gradi i da će se graditi nekoliko umjetnih stijena i to ne samo bouldera. Osnova svakog SPK i bazičnog napretka njegovih članova jest umjetna stijena bilo kojeg tipa.

Što se splitske regije tiče, trenutno se dovršava stijena za težinsko penjanje u splitskom Domu Omladine. U izgradnji je stijena u školskoj dvorani na Visokoj, a u pregovorima je izgradnja stijene u jednoj od novih splitskih dvorana. Što reći, izgleda da su Split i splitski klubovi i penjači odlučili izgraditi pravi centar za dvoransko sportsko penjanje u Hrvatskoj gdje će se dolaziti na pripreme za velika natjecanja, a možda i organizaciju istih.

Pa jesmo li ili nismo najsportskiji grad na svitu?

 

Suradnja KSP sa Savezom    Komisija je uložila goleme napore u proteklih godinu dana kako bi se uspostavila kvalitetna suradnja sa matičnim savezom i mislim da je za sada u tome uspjela. Ako Komisija pokaže zrelost, ta suradnja može biti daleko kvalitetnija, u što se iskreno nadam. Savez će morati imati sluha prema dobro organiziranom sportu u svojim njedrima, jer ovisimo jedni o drugima.
Savez, između ostalog, u ovom trenutku daje financijsku potporu tiskanja novog, modernog priručnika za sportsko penjanje koji će u mnogome olakšati i osigurati jednoobrazno školovanje kadrova u sportskom penjanju na nacionalnoj razini što je bila višegodišnja neostvariva želja većine instruktora sportskog penjanja u Hrvatskoj.

Osnivanje Sportsko Penjačkog Saveza što neki zagovaraju u ovom trenutku po meni je utopija, jer na prste jedne ruke možete nabrojati kvalitetne klubove u HR, a što je osnova egzistencije jednog dobrog Saveza. U budućnosti je to siguran put sportskog penjanja, kao uostalom svakog drugog sporta, no o tom potom.

Eto, ako mene pitate, gledajući sve navedeno, mislim da je počelo novo vrijeme za sportsko penjanje što me izrazito raduje! 

Iskreno želim svim sadašnjim i budućim sportsko penjačkim klubovima i kolegama svu sreću u budućem radu!

 

Dani Piccini

SPK Marulianus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podjeli članak na društvenim  mrežama

Komentari

Odgovori

spk marulianus

Najpopularnije

Najpopularnije

cross