Registracija
Login

PRVENSTVO HRVATSKE U BOULDERINGU 2005

admin
30.01.2005.
40 pregleda
Nema komentara

PRVENSTVO HRVATSKE U BOULDERINGU 2005

 ...BROJKE

U ovogodišnjem kupu Hrvatske se ukupno natjecalo 39 penjača (28M+11Ž) iz 7 penjačkih klubova. Odličan je to napredak u usporedbi sa prošlom godinom kad je penjalo 25 penjača (17M+8Ž)  iz 6 klubova ali je 2002. godina ipak bila nešto uspješnija sa točno 40 natjecatelja (25M+15Ž) i 9 klubova. Najviše je penjača nastupilo na ovogodišnjem natjecanju u Splitu - 25 (16M+9Ž), a tu je bilo najviše natjecatelja i prošle godine 19 (12M+7Ž).

Zanimljivo je usporedit naše brojke sa slovenskim državnim prvenstvom u boulderingu. Kod njih su se ove godine kao i kod nas održala 4 natjecanja, a natjecalo se 54 penjača (42M+12Ž). S obzirom da je sportsko penjanje u Sloveniji neusporedivo razvijenije, barem što se masovnosti tiče, u boulderingu ne zaostajemo puno. Ipak velika je razlika u organizaciji, kvaliteti penjača, a ne zaboravimo da je kod njih odlično razvijeno i državno prvenstvo tj. kup u težinskom penjanju, natjecanja mlađih kategorija i puno toga drugog.

...KONKURENCIJA

U ovogodišnjem kupu su se bodovala tri najbolja rezultata, međutim većina penjača se natjecala tek na jednom ili dva natjecanja. Primjerice kod muškaraca  se samo 6 penjača je bilo na tri ili četiri natjecanja, a zanimljivo je da je puno bolji prosjek kod žena kojih se na istom broju natjecanja natjecalo također šest, iako ih je ukupno puno manje.

Na taj način penjači sa jednim ili dva natjecanja nemaju šanse imati značajniji utjecaj na ukupni poredak, iako su neki za to itekako sposobni. Ovim putem pozivamo penjače da budu redovitiji na natjecanjima kako bi ukupni zbroj bodova bia šta neizvjesniji i napetiji, a smatramo da upravo to fali natjecanjima našeg kupa. U muškoj i ženskoj konkurenciji, prva dva-tri mista se uvik mogu više-manje točno predvidjeti, a takva situacija postaje sve manje zanimljiva za publiku i natjecatelje. Najsritniji bi bili da na svakom natjecanju za prvo misto konkurira barem 4-5 natjecatelja u muškoj i ženskoj konkureciji, pa zato još jednom pozivamo sve penjače i penjačice da u sljedećoj sezoni  budu češći, brojniji i motiviraniji.

...KLUBOVI

Već smo spomenuli da su se u ovogodišnjem kupu natjecali penjači iz 7 različitih penjačkih klubova. Najuspješniji prema broju penjača na pobjedničkom postolju su bili penjači našeg SPK Marulianusa, sa  prvim mjestom u ženskoj konkurenciji, te drugim i trećim u muškoj. Općenito splitski penjači su ove godine bili daleko najbrojniji u kupu  - 21 (14M+7Ž), penjača iz kontinentalnih klubova je sve manje, a posebno nam fale penjači iz Istre, koji su uvik osim odličnog penjanja znali ponudit i pravi štimung na natjecanjima.

...ŠTIMUNG, ORGANIZACIJA, SUDCI

Kad smo već kod štimunga to je također jedna od bolnih točaka hrvatskog boulder kupa. S obzirom da sportsko  penjanje nije profesionalan sport, ljudi koji dolaze na natjecanje se žele i zabavit, osim šta se naravno žele i napenjat. Napenju se više manje ali skeptični smo koliko se zabave. Natjecanje u dvorani HPD Mosora je uglavnom kvalitetno organizirano ali prostor za gledatelje je vrlo mali, a najčešće muškarci nesmiju gledati žene. Cila prava atmosfera se svede na nekoliko zadnjih problema muškog finala kad se počne nešto i navijat. U Rovinju je atmosfera uglavnom smirena ali s obzirom da se natjecanje ove godine održavalo na otvorenom, prave atmosfere nije nedostajalo. Kad smo kod Podsuseda, situacija je daleko najtužnija, sve je uvik tiho, bez muzike, bez razglasa, ka u gluvoj noći. Ekipa SPK Marulianusa se ove godine odlučila potruditi da se posljednje natjecanje kupa ne pamti po takvom ugođaju. Osim naših natjecatelja u Podsused su stigla dva puna auta navijača i logistike, opremljena kazetofonom. Atmosfera je bila totalni urnebes, a taj dan je penjat u Podsusedu bia zaista gušt.

Šta se ostalih aspekata organizije tiče, situacija nije loša iako mislimo da bi sudce tribalo bolje pripremit za natjecanje. Neki od njih, gotovo na svakom natjecanju znaju natjecateljima nepravedno nabijaju pokušaje, iako svaki pokušaj puno znači. Najčešće negativno reagiraju na situaciju kad penjač tijekom dinamičnog pokreta sasvim neplanirano i nebitno dodirne nogom nedopušteni dio stine. Riječ je jednostavno o neiskustvu sudaca koje triba educirat (nije valjda da i u našem sportu sudce potkupljuju?), a u rješavanju tog problema mogu pripomoći i sami postavljači koji smjer mogu postaviti na način da se takve situacije izbjegnu.

...ZAŠTO SE NATJECATI U KUPU HRVATSKE?

Svi organizatori natjecanja na čelu sa KSP HPS-a bi se tribali potrudit da svako natjecanje kupa Hrvatske bude vrhunska penjačka manifestacija. Penjači će to prepoznat, natjecanja će bit posjećenija, konkurencija za vodeće pozicije će se zakomplicirat, a sportsko penjanje će profitirat u svakom pogledu.

Tome bi sigurno pridonjelo osnivanje boulder reprezentacije HR,  osnivanje godišnjeg klupskog trofeja, bolje nagrade najboljim penjačima, kao i simbolične za ostale koji sudjeluju, jednom rječju briga za sitnice kojima se trenutno pridodaje jako malo pažnje, a ljudima bi puno značile.

...REZULTATI

I za kraj ovogodišnji ukupni rezultati boulder kupa Hrvatske, u skaćenoj verziji izgledaju ovako:

1. Sandra Bakulić (SPK Marulianus)
Tamara Zulim  (HPD Mosor) 
3. Maja Lozić   (HPD Mosor)  
...
6. Bruna Kundit (SPK Marulianus)
11. Gabriela Srzić (SPK Marulianus)
 
1. Marko Rožman (SPK Svarog)
2. Ivan Lisica (SPK Marulianus)
3.Domagoj Čikeš (SPK Marulianus)
... 
9. Igor Šupić (SPK Marulianus)
14. Bruno Karadža (SPK Marulianus)
28. Ivan Guć (SPK Marulianus)
Podjeli članak na društvenim  mrežama

Komentari

Odgovori

spk marulianus

Najpopularnije

Najpopularnije

cross